Nationaal Park

Home > Nationaal Park

Grootste nationaal park van Nederland ligt in Zeeland


Nationale Parken, waar ook ter wereld, zijn de mooiste en waardevolste natuurgebieden. In Nederland zijn er twintig. Het zijn de visitekaartjes van de Nederlandse natuur. Met de Oosterschelde hebben we in Zeeland het grootste Nationaal Park van Nederland in onze provincie. Toch weten weinig Zeeuwen zich echt bekend met de pure schoonheid van dit gebied, waarvoor we doorgaans naar het buitenland trekken.

Veruit de mooiste duiklocatie

De Oosterschelde is natuurlijk bekend van de oesterteelt, de kreeftenvisserij en de visvangst. Maar ook bij duikers staat het bekend als één van de mooiste duik­locaties, vanwege de prachtige onderwaternatuur. Kreeften, inktvissen, tropisch ogende naaktslakken, zeepaardjes, bijzondere vissen en dodemansduim (de enige Nederlandse koraalsoort) worden regelmatig gezien.

De Oosterschelde is oorspronkelijk een riviermonding, maar door de aanleg van de Deltawerken in 1986 veranderde de Oosterschelde in een ondiepe zeearm: Inmiddels met de status van Nationaal ­park. Het grootste van Nederland. De Oosterschelde kent vele gezichten, beïnvloed door eb en vloed, weer en wind. Tijdens een rondvaart ­ontluikt de Oosterschelde ­zich meer dan eens in één van haar prachtigste ­verschijningsvormen.

Adembenemende natuur in Zeeland

Zo is de Oosterschelde een thuis, een overwinterplaats, een kraamkamer en een wegrestaurant tegelijk. Van veel vissoorten, zoals geep, ansjovis en puitaal, worden de jongen hier geboren. Inkvissen komen speciaal van de Engelse zuidkust om in de Oosterschelde te paren. Sommige vogelsoorten, zoals de tureluur komen naar het Oosterscheldegebied om er te broeden. Andere verblijven er een korte periode tijdens de trektocht naar het zuiden om daar te overwinteren of naar het noorden om er te broeden.

Kleine walvissen en zeehonden

Eenmaal op weg met de Onrust spotten we met grote regelmaat een bruinvis of zelfs een groepje bruinvissen (kleine walvissen)”. Ook zien we vrijwel altijd zeehonden rondom laagwater. Vlak voor de kust, soms zoekend naar voedsel, soms rustend op de drooggevallen Roggenplaat. Het decor wordt verrijkt met het gefluit van de vele (honderdduizenden) vogels die het Nationaal Park rijk is. Bij eb vallen de slikken en platen droog, zodat de vele vogels hun voedsel kunnen vinden en de zeehonden uitrusten. Achter de dijken vindt men karrevelden, inlagen en kreekgebieden. Zichtbare herinneringen aan de ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Nationaal Park Oosterschelde maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden.

Ervaar deze Zeeuwse werkelijkheid

Ervaar de Zeeuwse werkelijkheid. Ontdek wat velen voor u deden: de verrassende schoonheid van Nationaal Park de Oosterschelde. Een dynamische wereld. Dat kan het beste vanaf het water. Passagiersschip De Onrust ligt dagelijks klaar in Burghsluis om ­buitengaats te gaan op de Oosterschelde, met aan boord tot wel 150 ­mensen die elke keer weer intens ­genieten van het prachtige natuurgebied.

Sinds 2018 beschikt de Onrust over 2 telescopen om de natuur nog intenser te beleven. deze telescopen zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van het Nationaal park  Oosterschelde.

Reserveren? Dat kan hier online of telefonisch: 06-53535297